Zelfvertrouwen daar word je mee geboren

Of juist niet? De meningen zijn verdeeld. De een heeft van nature al een zelfverzekerde houding en de ander wat minder. Je zou op dat vlak kunnen zeggen dat de kinderen en jongeren al met zelfvertrouwen zijn geboren. Houding en gedrag kan je grotendeels veranderen en dit heeft niks met je genen te maken. Tegenwoordig zijn de wetenschappers het er wel over eens dat het karakter voor een groot gedeelte is vastgelegd in de genen. De mate van introversie en extraversie, denker of een voeler, geordend of juist chaotisch en de mate van assertiviteit is voor een groot gedeelte al bepaald. Het karakter van een kind kan je bijschaven maar veranderen moet je gewoonweg niet willen. Zelfvertrouwen is een ander verhaal. Je kan overduidelijk werken aan je zelfvertrouwen en hier stappen in maken. Kinderen en jongeren hebben er veel baat bij om hier regelmatig mee bezig te zijn.

Hoe kijk je naar jezelf als ouder?

Kinderen en jongeren zien hun ouders als rolmodellen. Wie zien ze als ze als ze met jou als ouder op stap zijn? Zien ze dan een ouder die initiatief durft te nemen, fouten durft te maken en uitdagingen durft aan te gaan? Hoe praat je over jezelf als ouder en wat voor zelfbeeld heb je zelf? Dit voorbeeld nemen kinderen mee in hoe ze zelf in het leven staan. Als ouder kan je zelf aan de slag met je eigen zelfbeeld en zelfvertrouwen wanneer je denkt dat je hier nog in kan veranderen.

Hoe kan je je kind helpen?

Je kan je kind helpen zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zelfvertrouwen kunnen kinderen zien als een spier die getraind moet worden. Ook als je volwassen bent kan je je zelfvertrouwen spier trainen. Het is goed wanneer je kind weet dat hij hier altijd beter in mag worden. Af en toe onzeker zijn hoort erbij maar bij de pakken neerzitten is een ander verhaal. Je kan je kind helpen door goed naar hem te luisteren. Zo leert je kind dat zijn mening en idee├źn waardevol zijn en ertoe doen. Motiveer je kind om uitdagingen aan te gaan. Ook al is iets spannend of moeilijk is het belangrijk dat hij het toch gaat doen. Succeservaringen zijn een boost voor zijn zelfvertrouwen! Geef je kind ook regelmatig taken die passen bij zijn leeftijd zoals de vaat in en uit ruimen of zelfstandig boodschappen halen. Hoe meer je kind zelfstandig dingen kan doen hoe meer zelfvertrouwen hij gaat krijgen. Mocht je kind erg negatief zijn en ben je op zoek naar meer hulp dan kan een weerbaarheidstraining helpen om positiever te denken.